επειγοντα περιστατικα

+30 6945 153 203

Ενέσεις ή εγχείρηση;

28 / 11 / 2017Συμβουλή

Ενέσεις ή εγχείρηση;

Πίσω στα άρθρα

Έρχεται ο ασθενής στο ιατρείο μας και μας δηλώνει ευθαρσώς: «γιατρέ έχω μεγάλο πρόβλημα με τα γόνατά μου ή με τα ισχία μου ή με τον ώμο μου. Αλλά μην μου πεις για εγχείρηση. Έμαθα ότι κάνετε κάτι ειδικές ενέσεις που δεν έχουν κορτιζόνη και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα».

Αφοπλιστικός ο ασθενής και συστημένος. Πράγματι, υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες για πολλά προβλήματα που για διάφορους λόγους ο ασθενής δεν θέλει να ακούσει για χειρουργείο.

  • Ο συνηθέστερος λόγος είναι ο φόβος.
  • Άλλη αιτία είναι ότι ακούνε ότι πολλοί άνθρωποι που έκαναν την ίδια εγχείρηση δεν έχουν γίνει καλά.
  • Άλλος φοβάται να μην μείνει ανάπηρος.
  • Άλλος νομίζει ότι ο χρόνος αποκατάστασης είναι απροσδιόριστος.

Για όλα αυτά ο ασθενής πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον υπερβάλλοντα σεβασμό, να ενημερωθεί και θα πρέπει να του εξηγήσουμε με κάθε λεπτομέρεια τα υπέρ και τα κατά των θεραπειών.

ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ που χρειάζονται άμεσα χειρουργική επέμβαση ανταποκρίνονται υπέροχα στις συντηρητικές θεραπείες και ειδικά στα μοντέρνα σκευάσματα που μπορεί να γνωρίζει ο γιατρός και να τα χρησιμοποιεί κατά περίπτωση.

Η δική μας εμπειρία των τριάντα επτά (37) χρόνων στην ιατρική επιστήμη λέει ότι αν γνωρίζεις τα μυστικά της ενεσοθεραπείας μπορείς να κάνεις εύκολα ευτυχισμένους πολλούς ανθρώπους. Βασικά εξαρτάται από την πάθηση του ασθενούς και τα άλλα συνοδά ιατρικά του καρδιολογικά, γαστρεντερικά, ενδοκρινολογικά προβλήματα.

Υπάρχουν διάφορες δοσολογίες και επιλογές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι η συχνότητα. Ειδικά στις χρόνιες παθήσεις πρέπει να γίνονται κάθε άνοιξη και φθινόπωρο. Αλλά αν ενδιαμέσως υπάρξει κρίση πόνου πρέπει να έρθει αμέσως ο ασθενής για βοήθεια.

Σημαντικό τι συμπληρωματική βοήθεια σε ανώδυνα φάρμακα θα δώσουμε. Αν ο ασθενής έχει την δυνατότητα να κάνει και φυσιοθεραπεία τότε ακόμα καλύτερα. Αν είναι τυχερός να μπει και στο υπερβαρικό οξυγόνο (HBO) και τότε η εγχείρηση θα φαίνεται πολύ μακρινή. Έχουμε ασθενείς που εδώ και εισκοσιπέντε (25) χρόνια κάνουν ενέσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα και δεν χειρουργήθηκαν ποτέ ή άργησαν πάρα πολύ.

Η συντηρητική θεραπεία δεν είναι πανάκεια. Όταν όμως ασθενείς με σοβαρά παθολογικά ή καρδιολογικά προβλήματα δεν μπορούν να χειρουργηθούν πρέπει να μπορούμε να βρούμε τρόπους να τους βοηθάμε.

Τα φάρμακα

Στην φαρέτρα των γιατρών υπάρχουν πολλά και διάφορα φάρμακα και μέθοδοι:

  • Η κορτιζόνη: Ναι μεν αλλά. Μόνο σε απόλυτη ανάγκη.
  • Υαλουρονικό οξύ: πολλά τα σκευάσματα άλλα φθηνά ή άλλα πανάκριβα. Περιμέναμε περισσότερα. Θέλει μεγάλη εμπειρία κατά την διάρκεια της έγχυσης. Πρώτα πρέπει να αφαιρείται το υγρό από την άρθρωση και μετά να μπαίνει το φάρμακο. Αν γίνει μέσα στο λίπος υπάρχει μεγάλη αντίδραση πόνου ίσως φλεγμονώδης αντίδραση. Αν αιμορραγήσει αγγείο καλύτερα να αναβάλουμε την έγχυση. ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΠΑΥΣΗ.
  • P.R.P (πλάσμα αίματος): μικρή ανταπόκριση. Έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και η εμπειρία μας λέει απογοήτευση. Δεν θα σταματήσει να το θέλει ο ασθενής πιστεύοντας στο δικό του αίμα. Περιμένουμε την εξέλιξη με συμμετοχή των λευκών αιμοσφαιρίων.
  • Βλαστοκύτταρα: ίσως λύσουν στο μέλλον πολλά προβλήματα αλλά κάτι λείπει. Ίσως χρειάζεται κάποια μίξη. ΠΡΟΣΟΧΗ! Σ’ αυτούς που μιλούν για βλαστοκύτταρα αλλά χρησιμοποιούν κάτι άλλο. Ο χώρος μας δεν είναι αγγελικά πλασμένος.
  • Χονδροβλαστοκύτταρα: υπάρχουν έτοιμα σε σύριγγα μπορούν να εμφυτεύονται κατά την διάρκεια της αρθροσκόπησης σε περιοχές χόνδρινων βλαβών και όχι μόνο. Πανάκριβο υλικό, αλλά με πολύ καλά αποτελέσματα.
  • Πρωτεϊνικά ένζυμα: Πολλά χρόνια πριν, ένας Ελληνοελβετός γιατρός ήταν ο πατέρας των εν λόγω φαρμάκων και απογείωσε την χρήση τους ο Volfrank Muller, ο γιατρός της Εθνικής Γερμανίας που θεωρείται ο καλύτερος ενεσοθεραπευτής (μεσοθεραπευτής) στον κόσμο. Πρώτον πρέπει να μπορείς να τα προμηθευτείς, δεύτερον να τα γνωρίζεις άριστα και να ξέρεις να τα χρησιμοποιείς. Υπάρχει μια πολύ μικρή ομάδα γιατρών που τα γνωρίζουμε και τα χρησιμοποιούμε. Η μέθοδος των πρωτεϊνικών ενζύμων θεωρείται απόλυτο επαγγελματικό status και όσοι το γνωρίζουμε είμαστε ευτυχείς που το χρησιμοποιούμε.
  • Επισκληρίδιες ενέσεις: ίσως θα έλεγε κανείς η πιο δυνατή αντίπαλος της χειρουργικής επέμβασης στην Σπονδυλική Στήλη. Ένα ειδικό κοκτέιλ , με ειδικά φάρμακα που προσπαθούν να βοηθήσουν μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου να επανακάμψει. Να σαθροποιηθεί το δισκικό υλικό να μην πιέζει τις ρίζες των νεύρων και να υποχωρήσει το πρόβλημα. Αποτελεί το 80% της συντηρητικής επιθετικής θεραπείας για τα προβλήματα της Σπονδυλικής Στήλης.

Επείγοντα περιστατικά

+30 6945 153 203



Προσωπικό τηλέφωνο ιατρού

+30 6945 153 202

Για ραντεβού καλείτε:


Προσωπικό Ιατρείο (Νέα Σμύρνη) Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη:

+30 210 9404120, +30 210 9404121


Κλινική Λευκός Σταυρός Αθηνών Κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:

+30 210 7253961 με εσωτερικά 2503, 2504, 2505